Mansarda-Sesvete

Hrvatsko društvo likovnih i literarnih umjetnika

DOMJANIĆEVE NOĆI 2015

ZA „DOMJANIĆEVE NOĆI“ U ADAMOVCU 2015.

Društvo likovnih umjetnika „Mansarda“ iz Sesveta,koje 25 godina od svog osnivanja okuplja likovne stvaraoce,kipare,grafičare,crtaće te pored toga ima i svoje ljubitelje u Sesvetama,prigorju i šire.

Po peti puta na ovom mjestu predstavlja i omogućuje dvojici likovnih umjetnika nastup s umjetničkim slikama kao kulturni segment u čast „DOMJANIĆEVIH NOĆI“ 2015. u Adamovcu.Dva umjetnika: Ivan Maretić iz Sesveta i Stjepan Brtović iz Blaguša različitih su slikarskih pravaca tako da su i mogućnosti likovnog izraza otvorene.

IVAN MARETIĆ

Lirski i figurativni umjetnik,živi s prirodom koja ima mnogostruke osobitosti u slikama tonskog i kolorističkog izraza.U slikama prikazuje istančan smisao i slikarsku zrelost.Prigorski krajobrazi u njegovim slikama s livadama,bregovima,šumama,brezama,hrastovima,cvijećem i voćem svjedoći i traga za istinom o življenjuHrastovima daje dimenziju postojanosti iz čijih krošnji izviru priče iz PRIGORSKE POVIJESTI.Opus likovnog stvaralaštva vrijedan su doprinos kulturnoj baštini Hrvatske.

STJEPAN BRTOVIĆ

Slike umjetnika odišu nježnim koloritom.Skladna izvedba sakralnog događaja „Otvorena vrata“ ukaziva na težnju za dokumentarnošću.Slika „Razlaz“ rađena je u svjetlom tonu sive boje i dočarava određenu blagost ugođaja u prostoru.U ostalim slikama vlada suptilan osječaj za perspektivu.Slikar strpljivo traga za svojim mjestom.Kroz svoju likovnost šalje nam skrivene poruke koje nastaju iz plemenitih pobuda: “Dva puta“,“Povratak u katakombe“ i „200 bačava“ sve primjereno sadašnjem vremenu.

U slike je uloženo puno truda i mašte,što je za svaku pohvalu,te na taj način ulazi u likovnu scenu umjetnika amatere Hrvatske.

Marija Šimunec